Ceglédi mecénások szépítik a várost

Régen a főurak és a jómódú polgárok világszerte mecénásként támogatták a művészeteket. Az elnevezés Maecenas római lovag, Horatius és Vergilius támogatója nevéből vált köznévvé. Mecénásra a középkor művészeinek is gyakran volt szükségük. A leggálánsabb művészetpártolók az így készíttetett műalkotások egy részét felajánlották a köz javára. Manapság a művészetektől különálló értékek, nemes célok önzetlen támogatóit is mecénásnak hívják.

Korunk hazai mecénásai a mai magyar valóság újgazdagjai köréből kerülnek ki, sajnálatosan csekély számban. Közülük pedig a köz javára műremekeket felajánló, vagy jeles dogoknak, embereknek emléket állító személy hazánkban  ritka, mint a fehér holló. Ilyen derék mecénás lokálpatrióta házaspárja Ceglédnek dr. Túri József és felesége, akik márványtáblát helyeztettek el Cegléd első emeletes házára a korábbi Tiszti Klubra, nemrégiben szintén az ő mecenatúrájuknak köszönhetően márványtábla került a városi kórház első igazgatójának egykori otthonára.

Most a házaspár által vásárolt carrarai márványból a famíliához tartozó Diósi Pál s fia Árpád kőszobrászok ingyen megformázzák a városunkban is díszlő, védett pókbangó virágot. A posztamens tardosi vörösmárványból lesz. A mű elkészítéséhez térítésmentesen ad szakmai tanácsot dr. Surányi Dezső professzor, természettudós. Az alkotást felajánlották Cegléd városának.

A Ceglédi-rét Természetvédelmi Terület védettségi szintje országos jelentőségű, egyedi. Különlegessége a Csíkosszél pókbangós rétje, ahol mintegy ötezer tő pókbangó, száznál alig kevesebb poloskaszagú kosbor, továbbá szépséges sömörös kosbor él. A vásártéri gyepen szintén láthatok ezek a növények. Köszönet a természetvédőknek, amikor a pókbangót (Ophrys sphegodest), ezt az orchideafélékhez tartozó elegánsan szép virágot óvják. Megérdemli a fokozott védettséget, nemcsak mert pompás, hanem mert fölöttébb ritka növény. Egyetlen példány eszmei értéke százezer forint.

 

A méteres posztamenst most szabják méretre és szintén júliusban elkészült az alig méternyi nagyságú, három teljes alakú és egy bimbós állapotú virág, gipsz mintadarabja. Az alkotás a jövő esztendei Városvédők Napjára felavatható lesz. A viszonylag kicsiny méretű, törékeny mű nagy, tágas téren elveszne, s egy esetleges vandál támadástól is óvni kell. Nagyszerű és méltó hely lenne a számára a városháza aulája, vagy az udvarán lévő panteon.

https://dozsanepe.blogstar.hu/./pages/dozsanepe/contents/blog/29711/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?