Cegléd a történelem viharaiban

A vasútállomás második világháború alatti bombázására emlékeztek tegnap délelőtt. Beszédében a polgármester, Takáts László úgy fogalmazott: "örökké fájó seb ez, amin csak az segíthet, ha emlékezünk és beszélünk róla. Ha felidézzük az ártatlan áldozatok emlékét és azokét, akik a csapás után összefogtak, hogy újjáépüljön, megújuljon a város, az ország."

A megemlékezést hagyományosan annak az óvóhelynek a helyén tartják, amelyben az 1944. augusztusi bombázásban több mint ötvenen szörnyet haltak. "Valahogy mindig úgy fordult a történelem kereke, hogy Cegléd az események központjába került. Mindig és mindenben részt vettünk és minden esetben helytálltak a ceglédi emberek, így az évszázadok során talán többszöri is bizonyították hazaszeretetüket, rátermettségüket, hűségüket" - kezdte beszédét a polgármester. 

"Sajnos azonban a történelem nem csak dicsőséges napokból áll, hanem sorakoznak súlyos sorscsapások is, melyeket gyakorlatilag lehetetlen elkerülni. Ilyen volt 1944 augusztus 29-ei vasútállomásunkat ért bombatámadás is. Legyünk őszinték. A világégés léptékeit nézve Cegléd nem volt tényező, hiszen a mienknél sokkal nagyobb városokat bombáztak repülős osztagok, mégis jelentős veszteségeket kellett nekünk is elkönyvelnünk." - fogalmazott Takáts László. 

A bombák nem válogatnak, pusztításuknak áldozatul estek gyermekek, felnőttek, öregek, vagyis azon az átkozottul sötét 1944-es napon minden ceglédi célponttá vált - folytatta. "Örökké fájó seb ez, amin csak az segíthet, ha emlékezünk és beszélünk róla. Ha felidézzük az ártatlan áldozatok emlékét és azokét, akik a csapás után összefogtak, hogy újjáépüljön, megújuljon a város, az ország. Azoknak a ceglédieknek nem volt választásuk, hiszen sodródtak a történelemmel, nem volt saját kezükben a sorsuk. Hatalmak játszadoztak az országgal, így a várossal is, hol az egyik, hol egy másik próbatétel elé állították az országot, a várost."

Ma mi sokkal szerencsésebb helyzetben vagyunk és most nem csak arra gondolhatunk, hogy békében élhetünk évtizedek óta, hanem arra is, hogy saját  kezünkben van a sorsunk, miénk a döntés minden olyan kérdésben, ami hazánkat érinti - hangsúlyozta a polgármester. A korabeli eseményeket, azok előzményeit és hatásait a Várkonyi István Általános Iskola diákjai elevenítették fel. A megemlékezés az emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

https://dozsanepe.blogstar.hu/./pages/dozsanepe/contents/blog/29837/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?