Elismerte a csalást Lőrincz Viktor meccsének bírója

Elismerte a szlovén szőnyegelnök, hogy elcsalta Lőrincz Viktor meccsét. A hírt Péteri László, magyar birkózóbíró jelentette be, mondván ezt személyesen neki mesélte el Stanislav Sernek. A tavalyelőtti aranysípos magyar bíró, aki fura módon Rióban nem kapott lehetőséget,  ugyanakkor hozzátette, szerinte nem a bírói testület elnöke, hanem a nemzetközi szövetség alelnöke, az orosz szövetség vezetője, Mamiasvili áll a birkózó versenyek tönkretétele, az arcpirító csalások sorozata mögött.

Az 52 éves Mihail Mamiasvili egyébként már az olimpiai alatt felkerült a címlapokra, igaz egy egész másfajta botrány ügyében. Egy orosz birkózóhölgy vádolta meg azzal, hogy részegen megütötte őt. Mamiasvili tagadta a vádakat, mondván bár tényleg haragudott a szerinte lélektelenül birkózó és végül csak a negyedik helyet megszerző orosz hölgyre, meg nem ütötte, legfeljebb csak kicsit hangosabban beszélt vele és csakúgy meglegyintette. Aki egy kicsit is ismeri a birkózást és Mamiasvilit, annak mondjuk lehet arról fogalma, hogy milyen lehetett az a kis paskolás. Mamiasvili ugyanis a sportág legendája, nehézsúlyúként úgy 1984-től majd tíz éven át verhetetlen volt a szőnyegen. Szöulban például gyakorlatilag felmosta a szőnyeget a mi Komáromi Tibinkkel, aki azóta is rémálmaként emlegeti ezeket a perceket. Pályafutását befejezve pedig a birkózás mellett pankrációval is foglalkozott. Aztán öltönyre és sportdiplomáciára váltott, néhány kilót is felszedett az amúgy sem pillekönnyű testére és már sportvezetőként többször is megmutatta,  milyen hatékony tud lenni az érdekérvényesítésben, ha ezt a külsőt vegyíti a közismerten nem túl cizellált modorával.

Itt azonban álljunk meg egy pillanatra. Minden tiszteletünk a világklasszis birkózó Mamiasvilinek, de állítólag nem  az első alkohollal összefüggésbe hozható története volt az, amikor „megpaskolta” a bronzmeccsen kikapó Trazsukovát. Sőt, és ez talán ránézésre is nyilvánvalónak tűnik, a jó öreg Misa igen jó barátságban lehet a különböző égetett jellegű italokkal. És ha jól értjük a helyzetet, egy időnként ittas orosz dönt életről-halálról a birkózás világában. Abban a sportágban, ahol általában a legkeményebb meló folyik az edzéseken, ahol néha-néha már ájulásig dolgoznak éveken át, hogy eljussanak egy világversenyre. De aztán jön Misa, dörmög valamit a zsüriasztal mögött, esetleg oda is paskol egyet-kettőt ha nagyon kell, már ha eltalálja az asztalt és hopp, egy jól megérdemelt érem átcsússzan egy kevésbé megérdemelt zsebbe. Minket, magyarokat ráadásul különösen kedvel, hiszen nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden honfitársunk meccsébe nagyon durván belenyúltak a bírók. Talán csak azért a Lőrincz Viktor ellen elkövetett csalás a legfájdalmasabb, mert ott egy érmet vettek el, a többieket, Bácsi Péter, Lőrincz Tamást még addig se engedték. Pedig szemmel láthatóan remek formában voltak a magyar birkózók, majd kicsattantak az erőtől és technikailag is a legjobbak közé tartoztak. De, hát sokra mentek vele szegények. A dolgok ezek szerint nem a szőnyegen és nem is az edzőtermekben dőltek el. Pont Mamiasvili volt az, aki néhány éve betámadta a nemzetközi szövetség vezetőit, mondván, elege van abból, hogy nem tudják érvényre juttatni a sportág érdekeit. Hát, ő most megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni. Köszönjük minden sportszerető nevében!

 

https://dozsanepe.blogstar.hu/./pages/dozsanepe/contents/blog/29903/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?