Cegléd: nagyszerű múlt, kiemelkedő jelen

Dr. Ján László nyugalmazott pedagógus, a Ceglédi Kossuth Gimnázium egykori tanára, az ’56-os események gimnáziumi vezetője vehette át idén a Cegléd Város Díszpolgára kitüntetést. A Balatonfüreden élő elismert pedagógus egészségi állapota miatt személyesen nem tudott részt venni a dísztestületi ülésen, nevében Dr. Kürti György vette át az oklevelet és a címmel járó gyűrűt.

Hagyományosan dísztestületi ülés keretében adják át Kossuth ceglédi beszédének évfordulóján a Cegléd Város Díszpolgára elismerést. A Városháza dísztermében elsőként Takáts László polgármester köszöntötte nem csak a testület tagjait, de a testvérvárosi küldöttségek képviselőit is. "Cegléd városában számtalan kiemelkedő polgár él, aki tudásával, tetteivel öregbíti városunk hírnevét és előreviszi az ország dolgait is. Van szerencsém, hogy ma is köszönthetem egyiküket, hiszen díszpolgári címet adhatunk át neki, egy kiváló és kiemelkedő embernek. Büszkeséggel tölt el, hogy Kossuth Lajosra emlékezhetek, arra is, hogy ezt testvárosaink képviselői előtt tehetem és arra is, hogy ma gratulálhatok egy kiemelkedő polgárnak." - fogalmazott köszöntőjében a polgármester.

A díszpolgári cím átadása előtt azonban még Kossuth ceglédi beszédéről, a toborzó körút előzményeiről és persze a Ceglédi eseményekről is beszélt Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója. "Délután négy órakor leszálltak a vonatról itt Cegléden. Azt csak elképzelni tudjuk, hogy milyen lehetett az, amint az akkor még éppen felépült ceglédi indóháztól - tehát nagyjából a mostani Jászberényi felüljárótól - bevonultak ide hozzánk közel. Talán éppen a Városháza épületébe, ami akkor ugye még egy másiké épület volt."

Díszpolgári címet idén Dr. Ján László vehetett át. 1954-ben kezdett tanítani a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumba, ahol elsősorban magyar irodalmat tanított. 1956-ban a gimnazisták kérése ellenére, tantestületi döntés miatt nem vállalhatta, hogy vezesse az október 26-án szervezett felvonulást. Az akkori igazgató leváltásában viszont jelentős szerepe volt. Az is felvetődött a diákság körében, hogy Ján tanár urat kellene a forradalmi bizottság élére választani. Az új, háromtagú tanári vezetőség egyike az akkor 26 éves Ján László volt. 1957. márciusi letartóztatása után először Cegléden, majd Vácott volt vizsgálati fogságban, ahonnan 10 nap után vádemelés nélkül hazaengedték. A tanév végén büntetésből helyezték át Csévharasztra.  Dr. Ján László nevében Dr. Kürti György vette át a kitüntetést.

https://dozsanepe.blogstar.hu/./pages/dozsanepe/contents/blog/30606/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?