A kétkezi munka becsülete

Cegléden 130 esztendeje alakult meg az Ipartestület, amelynek meghatározó szerepe volt az egyletbe nem tömörült földművesek mellett a város fejlődésében. Többek között nekik köszönhető is, hogy az országban elsők között jött létre inas képzés városunkban.

A világháború előtt egy kisebb palota méretű, jókora színháztermet is magába foglaló székházat építettek közös összefogással, amelyet a szocializmus építésének hajnalán persze elvettek az osztályidegennek minősített vállalkozóktól. A rendszerváltás után sem adták vissza azt jogos tulajdonosuknak, hanem annak csúful hámló vakolatú falai mögött működik a Művelődési Központ. A fellazult kádári rendszer idején újra éledő iparosok nem adták fel, hogy közös összejöveteleikhez saját otthont teremtsenek, és ezért 1987-ben megvásárolták néhai dr. Dobos Ferenc kórházigazgató főorvos gyönyörű, előkertes villáját a városközpontban. A bálokat és közös programokat szervező lendület a XXI. századra kezdett kifulladni. A létszám vészesen apadt, a ház egyre lepusztultabb állapotba került.

A múlt évben, mielőtt végleg szétesett volna az IPOSZ ceglédi szervezete, Spindelbauer Attila elnökkel az élen három fiatalembert választottak meg a szervezet élére. Akik nagy agilitással láttak neki a szervezett iparosságnak a csipkerózsika álomból való felébresztéséhez. Megnövelték az illetékességi területüket a kistérségre, és lehetővé tették, hogy kisvállalkozók is a soraikba lépjenek. Mára a létszámuk 86 főre gyarapodott. Az új nevük Cegléd és Térsége Ipartestülete lett. Közös összefogással nekikezdtek a székház felújításához, amihez volt, aki pénzt, mások építőanyagot, festéket, vagy szakmunkát biztosítottak ingyen, avagy tetemes árkedvezménnyel. A felújítás nagy része elkészült, de akad még tennivaló a jövő esztendőre is belőle. Sorra szervezik a szakmai programokat, tanácsadásokat és továbbképzéseket. De zenei, kulturális rendezvényekre is sikerrel hívogatják tagtársaikat és a város népét. Az udvarban rendszeresen működő büfét is nyitottak, hogy a komoly és a vidámabb programok s az ifjúsági klub résztvevői ne maradjanak étlen-szomjan. Spindelbauer Attila elnöktől tudom, hogy az évfordulóra sok oklevelet, serleget és tárgyat gyűjtöttek össze a régi idők és a jelenkor mestereitől, családtagjaiktól, amiből mini tárlatot rendeztek be a székházukban.

Reznák Erzsébet múzeumigazgató patronáló támogatásával a ceglédi ipartestület fennállásának 130. évfordulója alkalmából szeptember 30-án kiállítást nyílt Iparkodunk címmel a Kossuth Múzeumban, az egykori iparosok relikviáiból. Annak legnagyobb része a Kossuth Múzeum tulajdona, valamint a múzeum munkatársa, Gyura Sándor gyűjtötte össze a ceglédiektől. Megnyitóbeszédet mondott Dr. Hajdu Endréné, a Burgmann iparos család tagja. A tárlaton sokféle mesterség mutatkozott be. Többek között a pékek, a kovácsok, a bognárok, az asztalosok, a tetőfedők, a cipészek, a cukrászok, a villanyszerelők, a kalaposok és a fodrászok. Az ünnepségsorozat záró rendezvénye a székházban, annak udvarán és az előtte lévő járdaszakaszon megnyitott kézműves vásár volt, október 2-án, ahol döntően kézműves iparosok például fazekas, zsindelykészítő, szíjgyártó, pipafaragó és köszörűs mutatta be portékáját, illetve tudását. Nem maradtak el a szórakoztató műsorok sem, amelyek Esztergán Miklós zenész jóvoltából tárogatószóval kezdődtek. A látogatóba érkező családok gyermekei számára pedig seregnyi, változatosnál-változatosabb kézműves foglalkozást rendeztek több vállalkozó és a városvédők közreműködésével. Az estébe hajló szép, igényes rendezvény a kis kastély teraszán felcsendülő operett dalokkal ért véget.

https://dozsanepe.blogstar.hu/./pages/dozsanepe/contents/blog/30767/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?