101 éve született Cegléden Zsengellér Gyula

Zsengellér Gyula 39-szeres válogatott labdarúgó 101 éve, 1915. december 27-én született Cegléden.

Szülővárosában ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, később 1930-ban a Salgótarjáni Bányász TC-ben vált élvonalbeli játékossá. 1936-ban az Újpesti Torna Egylethez (UTE) igazolt.
1936-ban lett a magyar válogatott tagja, főleg centerként és balösszekötőként játszott, de a csatársor valamennyi belső posztján remek játékot nyújtott. 1947-ig az Újpest és a válogatott csapatkapitányi tisztét is betöltötte.

Az 1938-as franciaországi világbajnokságon az ezüstérmes csapat legeredményesebb tagja volt, négy meccsen 5 gólt szerzett, s ezzel Sárosi Györggyel és Silvio Piolával holtversenyben a második helyen végzett a góllövőlistán. Egy évvel később 56 találatával Európa legeredményesebb góllövője lett, és - a magyarok közül egyedüliként – meghívták az Európa-válogatottba az angol szövetség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett gálamérkőzésre.

Az Ábel becenévre hallgató belső csatár több volt, mint tehetség, legenda volt, technikailag, taktikailag, játékintelligenciában és gólképességben kimagasló játékos. Összesen 394 magyar és olasz bajnokin 416-szor talált az ellenfelek kapujába. A magyar válogatottban 39 mérkőzésen 32 gólt szerzett. A labdarúgás statisztikájával és történetével foglalkozó szervezet (IFFHS) 2012-ben a nyolcadik helyre sorolta a minden idők legjobb góllövői (összesen 318) közül, a listában az első osztályú nemzeti bajnokságokban lőtt gólok számát vették figyelembe.

A legenda szerint ő keresztelte el, az addig Svábnak becézett Puskás Ferencet Öcsinek, amikor 1945-ben Puskás első válogatott mérkőzésén az újonc első gólja előtt lepasszolta neki a labdát, azt mondta: Öcsi, lődd be!

1947-ben játszott utoljára a válogatottban, mielőtt Olaszországba szerződött, ahol az AS Roma, majd az Anconitana csapatában játszott. 1951-ben a kolumbiai El Deportivo Samarios Santa Marta együtteséhez igazolt.

Edzőként 1953-ban mutatkozott be a ciprusi Larnakán, ahová egykori újpesti játékostársa, Künstler József hívta. 1979-ig edző, vezetőedző és szaktanácsadó volt több klubnál. 1958-59-ben a szövetségi kapitányi tisztséget töltötte be a ciprusi válogatottnál, amelynek élete végéig tanácsadója maradt.

Utolsó éveit is Cipruson töltötte görög felesége társaságában, itt hunyt el 1999. március 29-én. Ő távozott utolsóként az 1938-as vb-ezüstérmes együttesből. 2013-ban földi maradványait - végakarata szerint - Cegléden helyezték örök nyugalomra, ahol egy emléktermet is kapott a város sportmúzeumában. Ebben az évben lett Cegléd (posztumusz) díszpolgára.

2015-ben tornacsarnokot neveztek el róla Újpesten. 2015-ben a Magyar Posta 400 forint névértékű bélyeget bocsátott ki az Újpesti Torna Egylet alapításának 130. évfordulójára, a bélyeghez tartozó borítékon születésének centenáriuma alkalmából Zsengellér Gyula, az Újpest FC legendás labdarúgójának portréja is szerepel.

https://dozsanepe.blogstar.hu/./pages/dozsanepe/contents/blog/32772/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?